
Re: o rozkoszach...stołu :)
Serniczek Zlotowiczów Roku 2015

Niech się Wam słodko kojarzy
Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru (ja daję trzcinowego)
120 g masła
Ciasto wyrobić jak kruche i wyłożyć na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 12 min.
Przygotować masę serową:
1 kg sera (dodaję zawsze z wiaderka Piątnicę, ale może być zmielony twaróg)
3 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
6 żółtek z dużych jaj (białka zostawić w lodówce)
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe (bez cukru - jeśli z cukrem można dodać 3/4 szklanki cukru a nie całą)
3 łyżki ekstraktu waniliowego (można pominąć jeśli się nie ma, ja mam domowej produkcji, nie polecam olejków waniliowych)
1 laska prawdziwej wanilii
Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera, tak by nie było grudek (najlepiej stopniowo jak każdą masę). Wylać ser na podpieczony spód. (masa jest bardzo płynna, taka ma być, nada to sernikowi puszystości i lekkości)
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 min. Następnie ubić pianę z pozostałych białek (z 6 jaj) z szczyptą soli. Gdy będą już ubite dodać 0,5 szklanki cukru i dalej ubijać, na sztywną masę. Wyłożyć na sernik. Można dodatkowo posypać na wierch płatki migdałowe.
Zapiekać przez 15 min.
Wyciągnąć i wystudzić
Smacznego
